Välj rätt hotellinredning

Valet av hotellinredning ska vila på några punkter. Vad vill du uppnå, vilken känsla vill du förmedla och vilka typ av gäster vill du ska komma och besöka ditt hotell? Det är avgörande frågor som måste ha svar innan man bestämmer sig.

Att välja rätt hotellinredning är en svår konst där man kunnat se ganska många misslyckanden. Misslyckanden som till stor del berott på att man varit lite för spretig, lite för ambitiös och lite för ambivalent i den stil man väljer. Man vill ha flera olika stilar snarare än att skapa en helhet och välja en enhetlig design och inredningsstil.

Oavsett vilken stil det må vara så tjänar man på att låta den vara talande. Att blanda flera olika inredningsstilar blir plottrigt och det blir – för gästen – en alltför stor sak att ta in. Istället för att man känner sig välkommen så uppstår förvirring. Det första rådet är alltså följande: välj en inredningsstil och håll dig till den.

Detsamma gäller inredning i varje hotellrum. Hotellrum och inredning där är väldigt viktigt. Det stora fokuset ska ligga på att hitta en balans mellan exklusivitet och trivsel. Gör man det så är mycket vunnet. Den stora, inbjudande sängen ska samspela med ett mer exklusivt och lyxigt badrum.

Skapa en snackis!

Du vill ha ett hotell som fungerar som mer än bara en plats dit gästerna kommer för att sova över. Du vill ha en snackis dit man även kommer för att äta, för att uppleva någonting och för att man ska kunna säga att man bott där. Det är viktigt och det är även viktigt att vara införstådd att den inredning du väljer kommer att vara nycklar för att nå det målet. Detta i kombination med marknadsföring.

Vi kan ta Haymarket By Scandic som exempel. Det anrika PUB-Huset i Stockholm förvandlades för några år sedan till ett hotell. Bra så; behovet fanns och PUB hade väl spelat ut sin roll som marknadsplats och ett ställe för bra shopping. Det hade kunnat bli ett strömlinjeformat hotell al´a Scandic. Något som inte behöver vara negativt – besöker du Scandic så vet du vad du får: rena, fräscha lokaler, bra service och så vidare. Men, du får sällan det lilla extra – det unika.

Det får du om du besöker Haymarket. Här gjordes en spännande lösning där man utgick från den givna historiken bakom PUB-huset. Målet från arkitektbyrån var att föra in det glada, optimistiska 20-talet i vår tid.

Art Deco – den dekorativa inredningen

Art Deco var den stil som användes; en extremt dekorativ inredningsstil som verkligen ger den lyx och flärd man vill ha på ett hotell. Gästerna känner sig utvalda och med hjälp av de geometriska former – kvadrater, rektanglar, trianglar, solstråle-motiv och mönster i sicksack – så skapas en spännande atmosfär. En mjukare framtoning i form av rundade, mjuka möbler kontrasterar de hårda materialen – smide, exempelvis – och sammet och andra eleganta textilier fungerar som pricken över i:et.

Det hela sammanföll dessutom med filmatiseringen av klassikern The Great Gatsby – en bok som utspelar sig just under 20-talet och där lyx, flärd och magnifika livsstilar är det talande. Hotellet sålde in allt detta en masse. Som besökare kastas man in i en annan värld, i en annan tidsepok och allt detta är exempel på det man kan skapa – och ge – sina besökare.

Där hade vi lite hotellinredning och inspiration för sådan. Förmedla någonting och våga löp linan ut gällande din hotellinredning och den design du väljer. Det senare är viktigt. Har du bestämt dig för en design så vela inte: då blir det en halvmesyr som inte kommer att vara tilltalande för någon.

Vilken bild vill du förmedla?

Haymarket är ett bra exempel att utgå från. Hur ser byggnaden ut – och vad kan du göra för att förstärka historiens vingslag? Du kanske ska bygga ett hotell i en gammal varvslokal – varför inte spela på det marina temat? Ditt hotell kanske ska ligga i en gammal industri – spinn vidare på detta! Skapa en säljande produkt, berätta historier och bygg upp en spänning kring de framtida besöken.

Finns det något talande tema i den stad där hotellet ska byggas, finns det någon spännande historia att utgå ifrån i området eller sitter du själv på någon intressant vinkel som går att utveckla? Börja där och gå sedan vidare till hotellinredningen.

Ta professionell hjälp med hotellinredning

Ta gärna hjälp också. Inredare är extremt skickliga på att skapa röda trådar genom hela inredningen och låta dessa löpa från rum till rum. De hittar rätt möbler och gör smarta val gällande färger, former och där allt från det lilla – besticken i matsalen – till det stora – lampor i lobbyn – är sammanlänkade.

Gällande hotellinredning och möbler så bär detta naturligtvis en kostnad. Men, det finns även ett ganska digert urval av begagnade möbler och föremål. Rätt inredare är expert på att hitta hotellinredning – begagnad – till bra priser. Vilket är ytterligare en fördel som finns i att ta hjälp.

En bra marknadsföringsbyrå kan också vara bra att ta hjälp av. Som sagt: du ska bygga upp en snackis och skapa ett sug. Det kan du få professionell hjälp med.