Vilka lyxhotell finns i Sverige?

Lyxhotell i Sverige, finns det några sådana att tala om? Självklart. Även i Sverige finns det några hotell som sticker ut och som skiljer sig från mängden. Hotell som anpassats för de med lite större plånböcker och för de som ställer lite högre krav på boendet än att bara ställa in en väska och lägga sig ned i sängen.

Vill du skämma bort dig riktigt rejält under din vistelse i Stockholm, Göteborg eller Malmö och verkligen unna dig det där lilla extra? Vi tänkte gå igenom lite kring tre olika lyxhotell – ett i vardera stad – och visa vad du kan då för pengarna vid respektive ett av dessa.

Lyxhotell – fungerar stjärnorna?

Först och främst dock: lyxhotell – vad utmärker ett sådant? Du har säkerligen sett stjärnor som utmärker vissa hotell. Det ger en bra bild av vad du kan förvänta dig som gäst. Ett femstjärnigt hotell är ett hotell som erhållit högsta betyg, detta medan ett hotell med en enda stjärna inte alls når samma höjder. Det här skulle vara ett vattentätt system – på samma sätt som exempelvis Michelin Guiden inom restaurangbranschen – om det inte vore för några små detaljer. Först och främst så handlar de tända stjärnorna om service och om vad som inkluderas i hotellets utbud.

Bokar du ett hotell med fem stjärnor så säger det – tyvärr – inte allt om hotellets läge, utsikt, hur rummet ser ut, om inredning och design. Stjärnorna berättar istället om huruvida exempelvis receptionen har öppet dygnet runt, om det finns restaurang och bar, om personalen kan tala flera språk, om det finns exempelvis badrockar och tofflor på rummet eller om det finns exempelvis transportservice. Viktiga saker, givetvis – men långt ifrån det man förknippar med lyx.

En annan pikant detalj är att dessa stjärnor skiljer sig beroende på vilket land du bokar hotell i. Ett femstjärnigt hotell i Madrid skiljer sig markant från ett hotell med lika många stjärnor som ligger i en turistort i Bulgarien.

Som en tredje detalj gällande dessa stjärnor så kan vi även nämna att fem stycken inte är nog för vissa. Här har exempelvis vissa hotell vridit upp sina betyg till sex-sju stjärnor. På samma sätt som i den gamla filmen Spinal Tap.

Stjärnor ska, helt enkelt, tas med en nypa salt och där måste man verifiera betygen med hjälp av recensioner, egen research – var ligget hotellet exempelvis – samt läsa på om olika tips gällande alternativ.

Lyxhotell i Stockholm

I Stockholm finns det många fina hotell – men bara ett riktigt lyxhotell. Vilket givetvis då handlar om Grand Hotel. Beläget vid Strömmen, med en magnifik utsikt över Gamla Stan och Slottet och med en inredning som verkligen är extra allt så sticker Grand Hotel ut inte bara i Sverige – utan i hela världen.

Det är hit de stora stjärnorna söker sig om de ska besöka Sverige och det är här man bor om man verkligen vill unna sig det där lilla extra. Maten? Jodå. Vad sägs om en middag signerad Mathias Dahlgren? Passar inte Grand Hotel i Stockholm så finns även Grand Hotel i Saltsjöbaden. Ett utmärkt komplement!

Lyxhotell i Göteborg

Göteborgs motsvarighet till Grand Hotel heter Pigalle och är ett lyxigt – fyrstjärnigt – läckert boutiquehotell beläget mitt i hjärtat av staden. Inredningen är det talande: man har inrett hotellet enligt 20-talets stil och det ger en unik atmosfär där man som besökare verkligen kan känna historiens vingslag vina runt huvudet. Gärna då på fjärde våningen där hotellets restaurang är belägen. På Atelier kan du äta ekologisk mat med en touch från det franska köket.

Lyxhotell i Malmö

Ska du besöka Malmö och vill bo på ett lyxhotell så är Mayfair Hotel Tunneln att rekommendera. Även här finns ett centralt läge och en byggnad som tillåter att du som gäst kan andas en historisk luft. Inte minst gäller detta för inmundigande av frukost som sker nere i källarvalven. Dessa började användas redan 1307 – vilket onekligen sätter en viss prägel på denna viktiga måltid. Det här hotellet har varit en klar favorit för utländska storheter i alla tider och ingenting talar för att lyskraften ska avta. Det är snarare tvärtom.