Har ni ett slitet trägolv i er lägenhet i Stockholm som ni funderar på att byta ut? Ge det i stället en golvslipning och det kommer att se ut som nytt igen.
Det går inte att se skillnad på ett nytt trägolv och ett som precis har blivit slipat och ytbehandlat. Att slipa om ett golv är dessutom mycket billigare än att lägga in ett nytt golv, men det går även snabbare. En annan stor fördel med golvslipning är att det är miljövänligt då man på sätt och vis återanvänder ett gammalt golv i stället för att byta ut det.
Det går att slipa om alla typer av trägolv bara de har en tjocklek på minst 2,5 millimeter, vilket betyder att en massiv ekparkett går att slipa minst åtta gånger. När ytbehandlingen börjar bli nött och sliten, vilket brukar ske ungefär efter tio år, är det dags att slipa om golvet. Det brukar ta ungefär en dag att slipa ett normalstort golv och en till två extra dagar för att lägga på ytbehandlingen.
Förändra golvet med golvslipning och ny ytbehandling
Trä är ett fantastiskt golvmaterial som går att förändra på flera sätt. Det går exempelvis att mörka ner eller ljusa upp en ekparkett med en pigmenterad olja och sedan lägga på en golvvax eller lack för att göra det mer motståndskraftigt mot väta. Både lack och vax finns idag även med matt finish. Fast vill man behålla den mjuka träkänslan nöjer man sig med att olja in golvet.
Man kan även behandla ett trägolv med vitsåpa, och skapa ett så kallat skurgolv. Likaså kan man mönstermåla golv, eller ändra ton på det med en lasyr och låta träets ådringar att lysa igenom kulören. Det kan vara bra att också tänka praktiskt när man väljer ytbehandling. I ett kök där golvet ofta slits ojämnt kan det vara klokt att behandla golvet med vax eftersom man då kan bättra på vaxet när det behövs, utan att slipa om golvet.
Ta hjälp av en firma som är experter på golvslipning
Det lönar sig att anlita en professionell golvslipningsfirma när det är dags att slipa om golven. Detta eftersom de har moderna maskiner som inte slipar mer än nödvändigt, vilket gör att man kommer kunna slipa om golven igen när det behövs. Men också för att de vet hur viktigt det är för golvets hållbarhet att få till en helt jämn yta. Detta för att ytbehandlingen ska lägga sig jämnt över golvet och ge det ett bra skydd.
Slipar man själv golvet eller använder sig av en mindre erfaren firma är det inte ovanligt att det blir slipspår eller att golvet lutar lite vid listerna. Det får till följd att när man sedan lägger på ytbehandlingen rinner den ner i ojämnheterna och golvet blir då inte motståndskraftigt mot slitage. Därför ska man vara noga med att anlita en certifierad golvslipningsfirma när det är dags att slipa om golven.
Prisvärd golvslipning i Stockholm
Tack vare rot-avdraget går det att få riktigt prisvärd golvslipning i Stockholm. Ganska ofta kan priserna också variera mellan olika firmor. Därför kan det löna sig att ta in flera offerter och jämföra priser. Men det går inte enbart att ta hänsyn till priset, i alla fall inte om man vill ha ett snyggt och hållbart resultat.
Lika viktigt är erfarenhet och skicklighet, men också pålitlighet. Be därför också om referenser från tidigare kunder och ring upp dessa och ställ frågor om företaget och deras arbete. Blev golvet bra och var det något som kunde blivit bättre, är några av de frågor man kan ställa.