Kategorier
Bostad

Hyra lägenhet Göteborg – snabba tips

Har du svårt att få fast mark under fötterna i Göteborg? Många – speciellt yngre – har sett sig själva hamna allt längre utanför bostadsmarknaden. Man har inte tillräckligt stor ekonomisk kraft för att köpa en bostad – och man har heller inte haft turen att hyra lägenhet i Göteborg under en längre period.

Man tvingas till mångt och mycket förlita sig på den andrahandsmarknad som finns och detta kan innebära att man tvingas bo lite i en kappsäck: man bor under kortare perioder, man kan aldrig riktigt flytta in och man får heller aldrig chansen att sätta sin egen prägel på bostaden i och med att man hyr möblerat.

Skapa en dialog om inredning med hyresvärden

Drömmen om att inreda en egen bostad blir genom detta väldigt svårfångad. Innan vi går vidare med tips för att hyra lägenhet i Göteborg så ska vi emellertid också nämna en sak gällande inredning. Det finns alltid en möjlighet till en dialog med den person man hyr bostaden av.

Menas med detta: om du vantrivs med färger och exempelvis möbler så kan du alltid föreslå att det exempelvis målas om i hemmet – eller att dennes möbler placeras i exempelvis källaren medan dina egna möbler flyttas in. Här gäller det alltid att få ett godkännande – i synnerhet om du tänkt dig att renovera, sätta upp hyllor eller exempelvis måla om – från din hyresvärd innan du sätter igång.

Påfallande ofta dock så ligger detta i bådas intresse. Kan du ta på dig att måla om och exempelvis bekosta en del av renoveringen så brukar många ge tummen upp. Det handlar, trots allt, om en värdehöjande åtgärd. Det du bör fundera på är om det är mödan – och kostnaden – värt? Allt handlar här om hur långt hyreskontrakt du har. Handlar det om någon- eller några månader så finns det sällan ett värde i att bona in sig alltför mycket. Om hyrestiden ligger på närmare ett år dock – ja, då kan det definitivt finnas ett värde i att försöka skapa ett hem man trivs i. Det kostar ingenting att fråga, eller hur?

Var aktiv i jakten på en lägenhet

Det första steget handlar dock om att hyra lägenhet i Göteborg och de facto hitta en bostad. Vilket, som sagt, är långt ifrån enkelt. Här nedan kommer några snabba tips som kan underlätta din jakt – som följer:

  • Var aktiv. Har du sociala medier som Facebook, Twitter eller Instagram? Använd dessa och berätta om att du vill hyra lägenhet i Göteborg. Försök även att vara aktiv i övrigt: berätta för kollegor, kompisar, folk du möter – du måste så frön för att lyckas!
  • Använd nätet. Numera finns förmedlare av bostäder i Göteborg som specialiserat sig på andrahandsmarknaden. Dagligen läggs nya objekt ut – i alla prisklasser, storlekar och områden – och att göra det till en vana att se över utbudet där kan verkligen bära frukt. Säkert och tryggt? Ja, faktiskt. Man måste exempelvis registrera sig med bankid för att skapa en profil. En relativt enkel sak som verkligen gör skillnad och där man slipper bli lurad.