Kategorier
Artiklar

Inredningsstilar – vilken passar dig?

Att inreda är inte det lättaste. Tänker man sig ett hem enligt Tabula Rasa-principen så är det extremt svårt att hitta rätt möbler, rätt accessoarer, rätt färger och rätt tonalitet. Kort sagt: även om du har en obegränsad budget så kan det vara tufft att inreda och hitta en egen stil.

Det är också därför det de facto finns inredare. På samma sätt som andra yrkesgrupper utvecklat en professionalism inom sin gebit – snickare, rörmokare, läkare och så vidare – så har också inredare en speciell förmåga där ett hårt arbete och ett gediget intresse för det vackra ligger bakom. Detta plus en gedigen utbildning. Av den anledningen ska man inte – som många gör – se ner på det yrket: det handlar om proffs som verkligen kan göra skillnad. Ett råd innan vi fortsätter är alltså att ta professionell hjälp med inredningen och låta en inredare ta en titt på vilka förutsättningar din bostad har. Det är en investering.

Det man annars kan göra är att utgå från de färdiga mallar inom inredning som finns. Det finns olika inredningsstilar och det finns idag väldigt mycket inspiration att hämta i form av magasin, inredningssidor på internet och från exempelvis pinterest. Vi tänkte gå igenom fem vanliga inredningsstilar här nedan och bena ut vad respektive sådan egentligen innebär.

Fem olika populära inredningsstilar

Lantlig stil: Den lantliga stilen verkar aldrig riktigt släppa greppet om oss. Idag är den populärare än någonsin – något som går att koppla till hur vi lever våra liv i övrigt. Vi stressar mer än någonsin tidigare och aldrig förr har behovet av lugn och ro varit så påtagligt. Vi behöver avstressande hubbar att vila ut i och för att ladda våra batterier. Där är den lantliga inredningsstilen perfekt. Genom blommiga mönster på textilier, kryssmönstrade möbler, rustika detaljer av trä och gedigna lösningar i exempelvis kök så skapas en harmonisk atmosfär. Det är som att kliva in i torpet på landet – även om man bor mitt i centrala Stockholm.

Skandinavisk stil: Finland, Sverige och – framförallt – Danmark har alltid legat i framkant gällande möbeltillverkning och våra skandinaviska länder har samtliga bidragit till flertalet designklassiker. Vår stil förenar oss. Det är naturligt, avskalat, färger som vandrar in och harmoniserar med varandra och det rena, tidlösa som är utmärkande. Allt detta utan att det blir trist och tråkigt. Det finns en anledning till varför IKEA är en global storsäljare.

Retro: Tillbaka till femtiotalet! Många finner en trygghet i att använda sig av äldre inredningsstilar och föra in dessa i vår moderna tid. För några år sedan så fullkomligt exploderade den här stilen och i var och varannat hem såg man schackrutiga golv, små nätta skinnsoffor, teakmöbler och coola små detaljer av ett äldre snitt. En rolig inredningsstil där man verkligen kan ta ut svängarna, men tyvärr också en stil som många till slut känner att man tröttnar på.

Marin Stil: Vi lever i ett land med tydliga kuster mot hav. Det avspeglas i vårt sätt att inreda och där det maritima gärna får ta plats. Randiga detaljer – tapeter, kuddar, filtar – som varvas med klassiska möbler – chesterfield och med marina motiv på väggarna. Små kryddor adderar det extra – rep, hjul, och ankare. Stilen har nära band till New Hampshire och förebilden är – givetvis – familjen Kennedy.

Naturlig inredning: På samma sätt som det lantliga ger oss lugn och harmoni så gör det naturliga samma sak. Att inreda naturligt är det vanligaste idag. Genom att använda naturens palett och naturliga material – sten, trä, hampa och så vidare – så skapar man platser som direkt skapar lugn inombords. Kryddat, givetvis, men en massa växter. Vanligast var förr att detta syntes i badrum, men numera så är det en stil som löper genom hela bostaden.

Inred för dig själv – inte för andra

Oavsett vilken stil som ligger dig närmast hjärtat så är ett tips – utöver att kanske överväga professionell hjälp i någon mån – att vara sig själv trogen. Du ska utgå från vad du gillar och från vad du tycker är snyggt. Du är den som ska bo i bostaden och du är den som ska leva där dagligen.

Många gör felet i att man blir för ängslig och för defensiv. Man inreder för andra snarare än för sig själv. Det är ingen dum idé att låta olika stilar flyta in i varandra och att snarare se till att hitta en röd tråd dem emellan än att vara alltför strikt. Din egen personlighet ska lysa igenom. Visa vem du är genom din inredning!