Kategorier
Artiklar

Undvik vanliga inredningsmissar

Det finns fällor att undvika i samband med inredning och vi ska titta lite närmare på några av dessa. Att inreda är svårt och man ska vara väl medveten om att det inte finns några egentliga rätt eller fel i den frågan. Man utgår från en personlig stil och en personlig smak. Därför kan det också vara en väldigt känslig fråga.

Att säga att någon inreder fult och har möbler som man anser vara väldigt långt ifrån vad man själv skulle välja är lite av ett angrepp på ett mer personligt plan.

Det viktiga – och detta är något att verkligen anamma – är att man själv trivs. Om en nära vän väljer att inreda helt i chockrosa så ligger detta kanske i den gemene mannens definition av god smak – men det kanske är exakt den färgpaletten som vännen i fråga trivs med. Acceptans och tand för tunga är två ledtrådar i hur du ska förhålla dig i liknande frågor. Kom ihåg att du inte bor i hemmet i fråga.

Exempel på inredningsmissar

Om man ser saken ur ett mer professionellt perspektiv och där man låter en inredare ha ett ord med i leken så utkristalliseras däremot några vanliga misstag som folk gör i samband med att man inreder. Vi tänkte gå igenom några vanliga missar här nedan. Det bästa av allt är att det handlar om små detaljer som är enkla att korrigera. De anspelar inte egentligen på den smak du har – det handlar snarare om att man genom små enkla justeringar kan skapa en helt ny atmosfär i hemmet.

  • Du har möbler i fel storlek: Oavsett om det handlar om en gigantisk soffa eller om en liten, liten spegel i hallen så kan det bli fel. Ett grundtips i inredning är att välja möbler av en storlek som passar ytan där möbeln i fråga ska stå. I det här fallet är en underdimensionerad möbel lika illa som en alltför stor sådan. Målet är att inreda så att man känner en rymd i rummet. Ett tips kan även vara att blanda föremål och möbler av olika storlekar.
  • Du vill ha allt – överallt. Svårt att skiljas från föremål och möbler? Du är långt ifrån ensam och detta är vanligt problem. Man vill visa vad man har och man vill att allt ska synas. I många fall är less is more en bättre lösning. Ibland så måste man säga adjö till favoriter och inse att de inte längre passar in. Det är sällan speciellt inbjudande att gå in i en överbelamrad bostad.
  • Du ställer allt vid väggarna: Den säkra lösningen är att ställa allt längs väggen – soffa, tv, fåtöljer exempelvis ett sideboard. Det kan – särskilt vid mindre rum – skapa en illusion av att rummet de facto är mindre än vad det är. Vågar man ställa ut exempelvis soffan i rummet så sker det motsatta: det blir luftigare och betydligt rymligare. Så skapas även mer spänning.
  • Luguber atmosfär. Vi bor i ett land där antalet soltimmar är få under halva året. Det bör man korrigera genom att använda fler ljuskällor. Lugubra hem gör sig bäst i romaner av Klas Östergren. Använd ljus och se till att varje rum har olika ljuskällor. Det skapar en spännande – och väldigt funktionell – atmosfär.
  • Konst och placering. Konst på väggarna ger liv och personlighet. Fel konst och fel placering ger motsatt effekt. Många hänger sina tavlor för högt eller på tok för lågt. Häng tavlorna i ögonhöjd och glöm inte att ta dig tid för att få dem helt raka. Sneda tavlor skapar en obalans och är bara irriterande. Fel konst då? Ja, det är kanske inte superroligt att se att massproducerad konst syns i varenda hem. Den där flickan med bubblor från Fotografiska var rolig ett tag, men nu är den förbi inflationen. Ett tips är att frångå ramen och välja något annorlunda där. En passepartout kan skapa ett mer spännande intryck.
  • Mattan! En matta skapar en mer dynamisk atmosfär och har en förmåga att höja all annan inredning. Här är rådet att våga välja större. En liten matta stjälper rummets inredning och förminskar alla andra möbler och föremål. Våga välja en större modell och utgå från att mattan ska vara stor nog för hela soffgruppen – eller matbordet. Det skapar en enhet.