Kategorier
Artiklar

Mys eller värme?

Den öppna eldens sprakande tar gärna människan tillbaka till tryggheten och överlevnaden som elden en gång betydde. Idag är det en mysfaktor i alla hem, men även en trygghet vid elavbrott.

När kaminerna kom in i hemmen underlättade det avsevärt. Istället för att ha stora öppna eldstäder, med all den fara som det innebar, kunde man stänga inne elden och ändå få ut samma värme och funktion. Har man en öppen eldstad idag så brukar man därför sätta in en kassett. Det är ett sätt att ta bort risken för eldsvåda och få ett mer ekonomiskt och bra utnyttjande av energin. Man slipper även rökutveckling i bostaden, som annars kan vara mycket obehaglig.

Vilken funktion man önskar

Vid en närmare titt på en kamin i Stockholm kan man se att det inte bara finns olika utseenden och material utan även funktioner. Kaminer klassas in i olika uppvärmningsgrader, där man kan välja kamin efter hur stor yta som ska värmas upp.

Oftast är de som värmer upp mindre ytor de billigare, så om man endast vill ha kaminen för mysfaktorn så kan man välja en med mindre effekt men stort glas. Vill man däremot ha en kamin som har allt så kan man välja en som man även kan laga mat på. Det kan vara en god idé om man bor på en plats där det blir mycket kallt på vintern och där kanske elen ibland slås ut. På det sättet kan man klara både värme och matlagning galant.